Nilofa Banana Milk

  • by

Adakah susu pisang baik untuk anda?

Pindahkan susu kacang, susu biji dan susu oat! Satu lagi susu vegan kini sedang berkembang tahun ini – susu pisang! Pengganti susu berasaskan buah ini terdengar terlalu baik untuk menjadi kenyataan, baik dari segi rasa dan pemakanan, dan itu mungkin kerana ia! Inilah sebabnya mengapa anda perlu melompat ke kereta muzik.

Apa itu susu pisang?

Secara teknikalnya, ia adalah susu yang dibuat dari pulpa pisang. Mudah dibuat, susu pisang memerlukan 1 pisang cincang halus dan secawan air. Sekiranya anda suka rasa sedikit, secubit vanila atau kayu manis dapat menangkap ante. Letakkan semuanya bersama-sama dalam pengisar, dan campurkan sehingga anda mempunyai cecair lembut susu.

Apakah faedah susu pisang?

Secara logiknya, bahan-bahannya murah, mudah didapati dan susu itu sendiri mudah dibuat, hanya mengambil beberapa minit. Ini berbeza dengan susu vegan lain. Juga, susu pisang datang dengan banyak manfaat kesihatan pisang. Ia adalah salah satu sumber kalium terkaya, yang meningkatkan kesihatan jantung, dan menambah elektrolit yang hilang. Ia juga mengandungi vitamin B6 dan vitamin C, kedua-duanya penting untuk pemakanan. Susu pisang lebih kaya dengan serat daripada susu vegan lain, membantu penghadaman. Juga, walaupun mereka manis, mereka cenderung berada di bahagian bawah indeks glisemik, jadi satu gelas sehari sangat sesuai untuk kesihatan yang baik.

Bagaimana anda boleh menggunakannya?

Susu pisang boleh diminum sendiri kerana ia penuh dengan rasa. Walau bagaimanapun, ia juga boleh dicampur dengan buah beri untuk membuat hidangan sarapan yang hebat, dicampur dengan kacang dan buah-buahan lain untuk smoothie, atau digunakan dalam pencuci mulut sebagai topping yang sihat.

Antara contoh susu pisang yang sedang viral dan hangat di pasaran, iaitu Nilofa Banana Milk yang diusahakan oleh selebriti terkenal di Malaysia, Neelofa. Susu pisang ini mula dipasarkan pada awal Disember 2019 lalu, dan sekarang sudah memasuki production ke-3. Rata-rata stokis mahupun ejen masih ada yang belum sampai akan stok pisang susu yang dipesan.